Uuden (lohi)kauden siimavalmisteluja

Tähän aikaan vuodesta kalamiehillä alkaa kummasti jo kalakuume polttelemaan ja varsinkin kun talvikelit ovat leutoja ja virtavedet kuohuvat vapaina, niin tilanne vain pahenee..

Tulevan kauden valmistelut on jo aloitettu Pataluhan nurkissakin. Perinteisesti tähän aikaan on tullut käytyä läpi kaikki (perho)kelat pohjasiimojen ja rannareiden ja solmujen ja luuppien osalta.

Surriloopit
Surratut loopit kuivumassa
Oma tsekkaus ja kunnossapitolista kaudelle 2016 on seuraava:

 • Pohjasiiman solmu
  • Tälle kaudelle vaihdoin kaikkiin setteihin pohjasiiman päähän bimini twist- solmun. Aiemmin käytin albright-solmua, mutta nyt haluan ehdottomasti, että kaikki liitokset ovat loop to loop ja siimanvaihto tarvittaessa helpompaa ja nopeampaa.
   • Bimini twist on pienellä harjoittelulla helppo solmu ja minun testien mukaan erittäin vahva (sitä mainostetaankin 100% solmuna, vaikka tuskin sellaista on…). Solmu on myös muodoltaan ohut ja siisti ja kulkee hyvin vaparenkaissa. Hakkaa siis mennentullen albrightin ja naulasolmun jne.
   • Erittäin hyvä video-ohje ko. solmun tekoon löytyy täältä: http://midcurrent.com/videos/tying-the-bimini-twist/
   • Oleellista on tehdä riittävän iso luuppi tuohon pohjasiiman, jolloin siimarulla mahtuu siitä helposti läpi.
Kelat rivissä
Biminit paikallaan odottamassa rannaria
 • Rannarit ja perhosiimojen tyvipäät
  • Tsekataan luuppien kunto ja niihin rannareihin ja perhosiimoihin, joissa ei ole luuppia tyvipäässä, tehdään sellainen surraamalla sidontalangalla ja viimeistellään Aquasurella. (Eli loop-to-loop joka paikkaan..)
   • Käytin tähän vähän stydimpää lankaa (3/0) ja tein whip-finish:in käyttämällä apuna ohutta Stroftin perukesiimaa. Sitten vaan Aquasurea päälle ja hyvä tulee.
 • Lisäksi tarkistettavien ja säädettävien listalle kuuluvat uudet Skagit-siiman mukana tulleet T-tipit
  • Pyrin säätämään T-tipit sopivaan mittaan 13 ja 14-jalkaisille vavoille. Nyt nuo ovat kaikki (T-10 ja 14 ja 18) 15 jalan mittaisia.
   • Toisten vapojen kanssa tämä on helpompaa kuin toisten… Esim. Meiser ilmoittaa suositellut Skagit- runkojen painot + tippien painot tyyliin ”tips up to 200 grains”. Tuosta on helppo lähteä liikkeelle. Laskee vain esim. T-18 tipin kanssa, että 18(grainia per jalka) x 15(jalkaa) = 270 grainia.. Eli tuota pitänee lyhennellä lähelle 12 jalkaa.
   • Sitten taas on vapoja, joiden kanssa täytyy vain kokeilla ja toivoa.
  • T-tippien lyhentämisen ja luupin tekemisen kanssa päätin, että testaan ensin yhteen tippiin hitsaamalla kuumailmapuhaltimen ja kutistesukan kanssa. Mikäli homma ei toimi tyydyttävällä tavalla, niin teen noihin samanlaiset surrit kuin rannareihin ja perhosiimoihinkin. Yksi vaihtoehto olisi tehdä luupit valmiista sukkaluupista (punottu mono), mutta tuo tuntuu vähän hankalalta, koska sukkaloopit on tyypillisesti tarkoitettu paksumpaan tavaraan(= normi perhosiiman runkoon)

Näillä virityksillä siis kohti uutta kautta. Lisää siimoista ja myös oikeasta kalastuksesta viimeistään kun saadaan kausi avattua kotimaisilla meritaimenjoilla ja Ruåtsin puolella samoissa meiningeissä. Toivottavasti saadaan oikeita käytännön kokemuksia siitä miten nämä viritykset toimivat kentällä.

One thought on “Uuden (lohi)kauden siimavalmisteluja”

 1. Hei, loistavaa! Kiitos vinkeistä, pitää tarkistaa pohjasiiman solmut. Kalakuume on nousussa myös täällä meillä. Olen kuullut tuosta Simojoesta paljon hyvää. Luulen, että tätä kohdetta pitää tulla testaamaan jo tänä tulevana kautena. Mökki näyttää mukavalta ja vaikuttaa olevan loistavalla paikalla. Eipä muuta kuin kireitä siimoja sinne Pataluhaan!

Kommentointi on suljettu.